Potraviny v psychologii – čokoláda na radost a proti smutku

Potraviny v psychologii – čokoláda na radost a proti smutku

Jídlo je možné používat i jako přírodní psychologickou lékárnu. Obecně je známý vliv čokolády, která aktivuje stav radosti, mírnou euforii a zahání stres.

Z pohledu tradiční čínské medicíny je čokoláda přiřazena k elementu ohně, který má na starosti radost a aktivuje pocit štěstí. Jak je známo, tak všeho moc škodí. Oheň je matkou pro element Země a ten má na starosti tuky. To vysvětluje, proč hodně čokolády způsobuje tloustnutí (Ohnivá matka čokoládou překrmuje svoje dítě Zemi). Zdrojový problém však bývá úplně někde jinde.

Nedostatek radosti je posledním projevem skutečného stavu. Kdo to řeší čokoládou, tak vlastně aplikuje přístup ortodoxní medicíny. Jedná se o potlačení symptomu s vedlejším efektem přibírání na váze. Platí to i naopak, přemíra určitých potravin disharmonii vytváří. Tam kde psychologický problém nebyl, tak vznikne.


Je důležité si uvědomit, kde je příčina problému.

  1. Věci vás netěší a nudí? Máte nedostatek kreativity a tvořivosti – pomohou vám jídla z elementu Dřeva.
  2. Ztratilo se vám nadšení pro věc? Tady jediná je oprávněná čokoláda ve větším množství, protože potřebujete jídla z elementu Ohně.
  3. Děláte si obavy a neřešíte detaily? Vzdycháte nad životem? Zde jsou na místě jídla z elementu Země.
  4. Máte smutek, který umíte vysvětlit, protože to je reakce na událost? Zde dochází k odpojení od života, a proto potřebujete jídla z elementu Kovu.
  5. Máte „nevysvětlitelný“ pocit smutku? Nic Vás nebaví? A tady je konečně ta očekávaná výjimka. Zde se pravděpodobně jedná o přebytek energie Kovu. A hurá! Tuto energii umí snižovat právě ta milovaná čokoláda. Je to princip kontroly a podmaňování. Zde je tedy oprávněné použití čokolády čili jídla z elementu Ohně.
  6. Zapomněli jste se radovat, protože nemáte dostatek životní energie? Máte pocit bezradnosti (chybí vám moudrost a prozíravost co bude). Tyto stavy řeší jídla z elementu Vody.

Jak už jste asi pochopili, tak existují potraviny na aktivaci kreativity, zvýšení trpělivosti, pro radost, na posílení touhy, zvýšení přemýšlení a schopnosti analyzovat situaci, pro posílení vůle a rozvinutí moudrosti.


Tady uvádím malý přehled, které potraviny patří do výše uvedených kategorií elementů (energií), ať víte, co máte podle potřeby krátkodobě, ve zvýšeném množství, jíst:

Chuť kyselá (prvek Dřevo): citrón, kyselé zelené jablko, kuřecí maso, zelí, višně, ocet, šípkový čaj, jogurt, bílé víno. Jídla tohoto prvku zvyšují trpělivost a kreativitu.

Chuť hořká a spáleniny (prvek Oheň): zelený čaj, káva, čokoláda, mák, grapefruit, šalvěj, většina tvrdých sýrů, horká voda, tvrdý alkohol, pivo a červené víno. Jídla z toho prvku zvyšují radost a touhu.

Chuť sladká (prvek Země): sladké červené jablko, rýže, brambory, banány, mléko, ořechy, med, kukuřice, olej, vanilka, paprika sladká, cibule osmažená. Tyto jídla zvyšují schopnost analýzy, podporují studium a uvědomělost.

Chuť ostrá a pikantní (prvek Kov): paprika pálivá, cibule syrová, česnek, hořčice, kari, zázvor, mátový čaj, sýry plesnivého typu jako je Niva, vysokoprocentní alkohol (vysokoprocentní slivovice tedy nepatří k ohni jako tvrdý alkohol, ale sem ke kovu). Tyto potraviny posilují vůli, při nedostatku energie Kovu působí antidepresivně.

Chuť slaná (prvek Voda): sůl, ryby, studená voda, čočka, fazole adzuki, cizrna, olivy, sýr parmezán. Slaná jídla posilují prozíravost, jsou proti strachu a úzkostem při nedostatku energie Vody. Pozor na sůl, její přebytek způsobuje vysoký krevní tlak, protože sůl stimuluje životní energii ledvin a v těle to potom vypadá jako v papiňáku.


Je dobré si ještě uvědomit, že čokoláda díky hořkému kakau patří k elementu Oheň, ale cukr a sladká jídla patří k Zemi. Kdo řeší svoji situaci sladkými dorty, tak se jedná o jinou příčinu a má to jiné řešení.

Banán je takové rychlé univerzální proti-smutkové nakopnutí. Využijte ho jako první pomoc při melancholii, mírném smutku a lehčích depresích nebo v jejich počátku. Stejnou energii mají mimochodem i kešu oříšky. Princip léčby pomocí těchto potravin je položen na tom, že pocity smutku jsou nejčastěji projevem duše při nedostatku energie Kovu, protože matka Země nevyživuje svoje dítě. Sladkou energií tedy osvěžíme matku a současně nakrmíme dítě. Tím se celý stav uvede opět do harmonie. Proto má většina lidí na podzim chuť více na sladká jídla. Je to přirozený mechanismus těla na podzimní deprese a chutě nás intuitivně vedou k tomu, co tělo potřebuje pro svoji harmonickou funkci.

Nezapomeňte, že je potřeba vždy řešit vaši situaci komplexně – člověk se skládá z těla, mysli, emocí a ducha. Pokud Vám nepomáhá strava nebo nějaký typ léku (bylinky apod.), tak je na místě váš stav konzultovat s některým z terapeutů, abyste odstranili příčinu tam, kde skutečně je.